workshop go-to-market strategie

De blaadjes vallen inmiddels volop van de bomen. We zitten in Q4. Sterker nog, over 9 weken is de Kerst alweer voorbij! Veel bedrijven zijn volop in de weer om na te denken over volgend jaar. Wat gaan we doen? Wat gaan we niet doen? Welke omzetdoelstelling zetten we neer? En belangrijker nog, hoe gaan we deze realiseren?

Planmethodes

Er zijn echt legio methoden om een doel te stellen en te vertalen naar uitvoering en meetbare resultaten. Denk bijvoorbeeld aan North Star, OKR, OGSM of de X-Matrix. Invulling verschilt, doel is hetzelfde: je wil een resultaat boeken. Wat me vooral opvalt is de manier hoe de methoden worden gebruikt. Laten we eerlijk zijn: je kunt afstuderen op het plan, maar een slechte vertaling naar executie en matige opvolging leidt onherroepelijk tot slechte resultaten.

Doelstellingen: Losjes of Strak?

Ik zie vaak dat doelen op organisatieniveau worden vastgesteld en dat de teams er dan zelf invulling aan mogen geven. De teams bedenken dan wat ze ongeveer gaan doen en tegen het einde van het kwartaal of jaar zien ze wel wat ze hebben gedaan. Als ik daar met directies en management over spreek, proef ik toch vaak de nodige frustratie. Want het is toch duidelijk wat we willen realiseren? Waarom pakken de teams die verantwoordelijkheid dan niet? Mijn ervaring leert dat eenzijdig een doel opleggen en verwachten dat ze dan zo gehaald worden, zonder adequate hulp en opvolging, niet werkt. Dat mag zeker strakker, zonder te hoeven micromanagen.

Koppeling van doelstellingen

Ik ben een groot voorstander van het strakker koppelen van doelen voor de organisatie, teams en medewerkers. Ik daag graag iedereen uit om echt de tijd te nemen om na te denken wat je moet doen om de doelstellingen te realiseren. Wat moet je klaar hebben? En wanneer? Mijn belangrijkste tip: doe dit echt op elk niveau! Dan zorg je dat iedereen samenwerkt naar dezelfde doelen en resultaten. De concreetheid zorgt er ook voor dat je in elke meeting even kort stil kunt staan bij de voortgang. Bijsturen wordt dan echt “kabeltje prik-prak”!

OKR’s: mijn voorkeur

Ik gebruik hiervoor het liefst OKR’s. Deze methode is in de basis eenvoudig. Ik vul het model vervolgens samen in met mijn team. Wat ik vaak terugkrijg is dat de manier van werken veel structuur en houvast geeft. De teams kunnen proactiever werken in plaats van zich overgeven aan de waan van de dag. Ik vind het een fijn stuurmechanisme dat ervoor zorgt dat het volledig transparant is waar we met elkaar naar toe werken én wat we nog moeten doen om daar te komen.

Hoe verloopt het budgetproces bij jullie op dit moment? Same old, of…?

Start met het realiseren van je doelstellingen