We zijn alweer 50% in dit jaar! Dat betekent een moment voor reflectie op de doelstellingen en wellicht bijsturen…
Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik een enorme fan ben van OKR’s. Het model is eenvoudig en helpt enorm met richting geven in de realisatie van doelstellingen. De toepassing vraagt echter vaak wel wat denkwerk. Hoe ze je het raamwerk succesvol in?
Wat zijn OKR’s eigenlijk?
Objectives and Key Results (OKR’s) zijn een doelstellingsraamwerk dat door organisaties over de hele wereld wordt gebruikt om focus, afstemming en betrokkenheid rond meetbare doelen te creëren. OKR’s bestaan uit een ‘Objective’, een duidelijk gedefinieerd doel, en ‘Key Results’, specifieke maatstaven gebruikt om de voortgang naar dat doel te volgen.
Hoe kun je ze gebruiken?
1: Bepaal je ‘Objective’
Je objective moet inspirerend en uitdagend zijn. Het is niet zomaar een doel; het is een missie. Een goede objective is kwalitatief en tijdgebonden, maar als je net begint niet persé nodig. Een goed voorbeeld is: “De omzet is in Q3 met 10% gegroeid ten opzichte van vorig jaar.”
2: Definieer je ‘Key-Results’
De key results zijn kwantitatieve maatstaven, resultaten, die aangeven of je je objective hebt bereikt. Deze moeten uitdagend maar wel haalbaar zijn. Voor het bovenstaande voorbeeld kunnen key results zijn: “250 leads” en “10 nieuwe klanten”.
3: Communiceer en Deel
OKR’s werken het beste als iedereen in de organisatie ze kent. Dit zorgt voor afstemming en begrip over de hele linie. Deel de OKR’s in teamvergaderingen en zorg ervoor dat ze toegankelijk zijn voor alle medewerkers. Maak bijvoorbeeld een centrale plek waar je ze kunt vinden.
4: Monitor en Evalueer
OKR’s zijn geen set-it-and-forget-it doelen. Ze vereisen constante monitoring en evaluatie. Plan regelmatige check-ins om de voortgang te bespreken. En als het nodig is stuur bij om te zorgen dat je alsnog je resultaten behaalt.
5: Reflecteer en Herhaal
Aan het einde van elke cyclus, reflecteer op de OKR’s. Bijvoorbeeld elk kwartaal, half jaar en/of jaar. Wat werkte goed? Wat kon beter? Gebruik deze inzichten om de volgende set OKR’s te definiëren en te verbeteren.
Is het de oplossing voor alles?
OKR’s zijn natuurlijk geen ‘magic formula’. Je moet uiteindelijk het werk nog steeds doen😉 Maar, wanneer goed gebruikt, helpt het enorm bij het sturen van een organisatie naar ongekende hoogtes. Dus met een beetje discipline en bereidheid om van elkaar te leren is het hét recept voor meer groei 🚀
Hulp nodig met de toepassing van OKR’s?