Toen ik in 1999 begon met werken, was ik enthousiast, ambitieus en gedreven om te presteren. Ik wilde laten zien wat ik kon en probeerde alles tegelijk te doen. Mijn agenda zat vol, ik werkte keihard en was continu bezig. Maar ondanks al mijn inspanningen lukt het onvoldoende om écht iets af te maken.
Dit was frustrerend. Het duurde even voordat ik doorhad dat ik de verkeerde focus had: ik richtte me op alles doen, in plaats van helder vast te stellen wat ik wilde bereiken.
Een patroon wat ik ook keer op keer tegenkom bij de bedrijven waarmee ik werk.
probleem: te veel activiteiten, te weinig resultaten
Veel organisaties hebben grote ambities. Bijvoorbeeld:
- 30% groeien in omzet
- Proposities aanscherpen
- Iets doen met AI
- Nieuw CRM-systeem implementeren
- Interne informatiehuishouding verbeteren met een Sharepoint project
De portfolio’s worden verdeeld en directies en managementteams worstelen vervolgens met het boeken van resultaten. In het beschrijven van de doelstellingen wordt er vooral beschreven wat er gedaan moet worden. Ik hoor het vaak:
- “We implementeren een CRM-systeem in Q1.”
- “We gaan meer leads genereren.”
- “We ontwikkelen een nieuwe go-to-marketstrategie.”
Dat werkt niet. Deze doelen beschrijven activiteiten, geen resultaten. Er wordt te weinig nagedacht over de échte impact die men wil realiseren. Het gevolg is voorspelbaar: een overload aan projecten, drukke mensen, vermoeide teams – en tegenvallende resultaten. Iedereen werkt keihard, maar het voelt alsof er niets écht wordt bereikt.
Herkenbaar? Dat is omdat het een veelvoorkomend probleem is, zelfs op directieniveau.
oplossing: focus op resultaten met OKR’s en SMART-doelen
De omslag die ik zelf heb gemaakt – en nu met succes toepas in de bedrijven die ik begeleid – is simpel, maar effectief: extreme focus op resultaatgericht werken. Een van de meest krachtige methodes hiervoor is het werken met OKR’s (Objectives and Key Results), in combinatie met SMART-doelen.
Wat zijn OKR’s?
OKR’s zijn Objectives en Key-Results. De Objective (O) is een inspirerend, ambitieus doel dat je wilt bereiken. De Key Results (KR) zijn meetbare uitkomsten die bepalen of je je doel hebt gehaald.
OKR’s dwingen je om na te denken over wat je wilt bereiken in plaats van wat je gaat doen. Bovendien zorgen ze voor focus, richting en meetbaarheid op alle niveaus in de organisatie. Een voorbeeld
- Objective
- Versterk onze marktpositie in de IT-sector.
- Key results
- 15 Sales Qualified Leads (SQL’s) gerealiseerd in Q1
- 3 nieuwe contracten gesloten met een waarde van minstens €30.000 ARR
- 20% meer volgers van onze ICP op LinkedIn
In plaats van te zeggen “we gaan leadgeneratie doen”, maak je het resultaat concreet, SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) en gekoppeld aan een strategisch doel.
Waarom OKR’s en SMART-doelen werken
OKR’s in combinatie met SMART-doelstellingen brengen helderheid en richting op alle niveaus van de organisatie. Dit zijn de belangrijkste voordelen:
- Focus: door per kwartaal een beperkt aantal Objectives te kiezen, voorkom je versnippering. Iedereen weet wat belangrijk is.
- Alignment: OKR’s zorgen ervoor dat de doelen van verschillende teams en afdelingen elkaar versterken in plaats van elkaar in de weg zitten. De executie valt als een puzzel in elkaar
- Accountability : Door Key Results SMART te formuleren, weet iedereen precies wat succes betekent en wie waarvoor verantwoordelijk is.
- Flexibiliteit : OKR’s worden per kwartaal geëvalueerd en bijgesteld. Zo kun je snel inspelen op veranderingen, zonder de focus te verliezen.
Mijn aanpak: van starten naar afmaken
Bij de organisaties die ik begeleid focus ik sterk op resultaatgericht werken. Ik besteed tijd aan het scherpstellen en uitdagen van doelstellingen en zorg dat deze echt SMART zijn. Ook stel ik kritische vragen over de hoeveelheid van activiteiten. Moeten we dit nu echt allemaal NU doen? In de uitvoering wordt dan het verschil gemaakt. Er zijn namelijk altijd obstakels tijdens de uitvoering. Het is dan essentieel om niet te blijven hangen in “het is ons niet gelukt”. Stel in plaats daarvan de vraag: “Wat moeten we doen om het wél te realiseren?” . Dat kan van alles beteken, bijvoorbeeld extra resources inzetten, processen aanpassen of een andere aanpak kiezen. Dit leidt tot meer focus en concreet succes.
Hoe implementeer je OKR’s in jouw organisatie?
Het succesvol invoeren van OKR’s vraagt om een strategische aanpak. Hier zijn drie praktische stappen:
- Definieer inspirerende Objectives : Begin met de vraag: Wat wil je écht bereiken? Houd de doelen ambitieus, maar haalbaar.
- Maak Key Results concreet en SMART : Stel maximaal 3 Key-Results per Objective vast. Zorg dat ze meetbaar zijn en direct bijdragen aan je doel.
- Implementeer en monitor de voortgang : Evalueer je OKR’s regelmatig. Wat werkt goed? Waar is bijsturing nodig? Gebruik deze inzichten om te verbeteren en te versnellen.
Stop met starten, begin met afmaken
Het klinkt eenvoudig. Maar ervaring leert me dat dit niet zo is. Het echt scherp krijgen van de doelstelling en concrete resultaten is lastig. Zeker wanneer je de organisatie optimaal wil laten samenwerken in de realisatie ervan. Mijn ervaring leert me dan het goed opzetten van de structuur, het challengen van de mensen die ermee werken én het volhouden loont.
Benieuwd hoe dit voor jouw organisatie werkt?