Michiel kijkt je aan met bomen op de achtergrond

In elk IT-bedrijf waar ik heb gewerkt, is het een uitdaging om dienstverlening voorspelbaar te kunnen forecasten. Je hebt immers altijd te maken met de markt, en die is nu eenmaal volatiel. Het is volkomen normaal dat je de ene keer mensen tekort komt en het andere moment capaciteit over hebt. Maar vervelend is het wel, want bankzitters kosten enorm veel geld.

Daar komt bij dat vele organisaties meer en meer een “Best of Breed” IT-strategie volgen: voor elke specifieke uitdaging de beste oplossing integreren. Dit betekent bij grotere veranderingen het definiëren van een programma, om vervolgens kleinere deelprojecten te definiëren.

Hoe zorg je in deze context voor een voorspelbare bedrijfsvoering? Het is een puzzel waar ik mijn hoofd al vaker over heb gebroken (wie niet 😉).

Standaardisatie

Het grote voordeel van kleinere projecten is dat het vaak eenvoudiger is ze te standaardiseren. Je doet er immers sneller meer achter elkaar en ze lijken daarmee ook al snel op elkaar. Om klanten te helpen met het maken van impact, ontwikkelde ik met mijn teams gestandaardiseerde diensten die in elke stap van de aankoopreis konden worden ingezet.

Aan wat voor diensten moet je dan denken?

Voorbeeld diensten

  • Inspiratie sessie : Ga met de klant in een workshop aan de gang om ze te inspireren en te ontdekken hoe je ze kan helpen. Daag je klant uit en gebruik een verrassende werkvorm of vernieuwend model.
  • Quick scan : Lever in bijvoorbeeld drie dagen een rapport op waarin je een 0-meting doet en deze afzet tegen de strategische doelstellingen. Wat moet er nog gebeuren om de doelstellingen te halen?
  • Proof of Value : Zet een stukje van je oplossing neer en toon in korte tijd aan wat je het de klant oplevert.
  • Masterclass : Na afloop van het project is het zaak om impact te blijven maken met je oplossing. Zorg voor een model waarin je je klant regelmatig uitdaagt en vertelt over nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden van je oplossing.

Wat leverde me dat op?

  • Sales was sneller en beter in staat om iets kleins te verkopen en daarmee (betaald) klanten te gaan helpen.  
  • Delivery kon de competenties van haar consultants plotten op de dienstverlening en gericht werven/bijscholen
  • Forecasting werd eenvoudiger: je plant op gestandaardiseerde dienstverleningsblokken die geplot zijn op capaciteit. Bijsturen wordt makkelijker. Sales & Operations Planning voor IT dus 😉

Eerlijk gezegd heb ik nooit begrepen waarom dit niet veel meer gebeurd. Het is toch super irritant om bij elke casus weer met elkaar in een hok te kruipen om de oplossing te bedenken/te calculeren? Dat vind ik echt zonde van mijn tijd, ik help liever klanten 😉

Start met het schaalbaar maken van je dienstverlening